Graag bieden wij u het programma aan waarmee de PvdA Echt-Susteren in maart 2022 deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Echt-Susteren. In de afgelopen 4 jaar maakte de PvdA deel uit van een brede coalitie. Een periode waarin we veel hebben kunnen realiseren.
Dit betekent niet dat we tevreden achterover leunen. Integendeel, we weten dat het op sommige punten beter kan en moet. Dit hebben we in onderstaand programma beschreven.
Onze visie en uitgangspunten
In onze gemeente is het goed vertoeven en zijn een aantal zaken goed geregeld. Er zijn echter ook veel punten die verbeterd kunnen worden en wel zó dat iedereen die hier woont, kan meedoen en niet aan de kant staat. We willen voorwaarden scheppen of verbeteren om onze gemeente voor iedereen aantrekkelijk(er) te maken.
We willen een gemeente met voldoende werk en woningen, cultuur, groen, een gemeente waar de voorwaarden en mogelijkheden voor alle bewoners, los van leeftijd, geslacht, achtergrond en geaardheid gelijk zijn. Een gemeente waar de inwoner op de eerste plaats komt, waar voorlichting en communicatie een vanzelfsprekend goed is en waar iedereen zich prettig en veilig voelt.
De komende 4 jaar zullen we ons in elk geval richten op:
- werk en inkomen
- voorkomen van armoede en schulden
- laaggeletterdheid
- veiligheid en leefbaarheid
- wonen
- milieu, natuur en duurzaamheid
- jeugd en jeugdzorg
- cultuur en sport
Op de volgende pagina’s kunt u onze visie en plannen over deze punten lezen.
Werk en inkomen
De beste manier om niet aan de kant te moeten staan, is het hebben van inkomen en daarom moet het doel zijn dat mensen niet te lang afhankelijk zijn van een uitkering en een reguliere baan met vast inkomen verwerven. Werk is de basis van gelijkheid en economische zelfstandigheid.
Ofschoon het percentage werklozen in onze gemeente relatief laag was, heeft Corona hieraan het een en ander veranderd en zijn mensen in een uitkeringstraject terecht gekomen. De stijging van de werkloosheid ziet men in alle doelgroepen maar het meest bij de jongeren. Zij werken vaak in deeltijdbanen en met een 0-urencontract, hebben geen inkomen meer, zijn (weer) afhankelijk van de ouders. Dit terwijl de ouders vaak ook hun banen kwijt zijn.
We verwachten van onze gemeente een correcte en respectvolle benadering voor werkzoekenden. We gaan daarbij niet uit van wantrouwen, maar van vertrouwen. Mensen die onopzettelijk fouten maken willen we ontzien. De gemeente moet hen niet alleen aanspreken op hun plichten, maar ook op hun rechten en talenten.
Wij willen:
- dat de gemeente zelf het goede voorbeeld geeft door méér mensen met een uitkering in dienst te nemen binnen de eigen organisatie en dan vooral in banen met toekomstperspectief;
- lokale werkgevers (financieel) ondersteunen bij reguliere scholing (BBL) van nieuwe werknemers;
- dat de gemeente, bv. door extra voordelen, werkgevers stimuleert mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of ouder dan 50 jaar in dienst te nemen en hen duurzame banen aan te bieden. Er zijn in onze gemeente de komende jaren een aantal projecten gepland die hiervoor zeer geschikt zijn. Denk aan bouwprojecten zoals de Bovenste straat, retail en horeca zoals de Valk en A2 hotel.
- een werkgelegenheidsbeurs organiseert met werkgevers uit de eigen gemeente die duurzame banen kunnen aanbieden.
Voorkomen van armoede en schulden
Armoede: niemand kiest ervoor, maar het kan iedereen overkomen. Om verschillende redenen raken mensen in de financiële problemen. Het gevolg is dat ze niet meer volledig deel kunnen uitmaken van de samenleving. Kosten stijgen en velen zullen dit direct voelen in hun beurs.
Door de inspanningen van de PvdA heeft binnen de gemeentelijke organisatie het armoedebeleid meer vorm gekregen en is er een beleidsplan “armoede” gekomen. We hebben in de afgelopen periode daarmee een flinke stempel gedrukt op de ontwikkeling van een goed armoedebeleid en we hebben ons hard gemaakt voor een beleidsplan waarin vooral concrete zaken zijn opgenomen. Een klein voorbeeld hiervan is het kinderfietsplan voor kinderen waarvan de ouders geen fiets kunnen betalen en die nu, via stichting Leergeld, een fiets krijgen.
Wij willen:
- dat werken moet lonen: mensen, die vanuit een uitkering (deels) aan het werk gaan, moeten er financieel op vooruit gaan. Gezien het vaak wegvallen van allerlei toeslagen en subsidies verdient dit punt aandacht op individueel niveau en moeten ze recht krijgen op begeleiding, inclusief financiële coaching;
- acties steunen die de gevolgen van armoede bestrijden. We hebben de afgelopen jaren zelf de handen hiervoor uit de mouwen gestoken. Denk hierbij aan de Voedselbank-, Kinderboeken- en Kinderfietsactie;
- dat de kinderfietsfacilitering wordt uitgebreid met ‘leenfietsen’ voor kinderen van het basisonderwijs. Een fiets op maat leren onderhouden en als deze te klein wordt, ruilen voor een groter model. Zo leren ze verantwoordelijkheid te dagen en kunnen ze gewoon meedoen met leeftijdsgenoten;
- dat de gelden die de gemeente ontvangt (van de voormalig PvdA staatssecretaris) voor kinderen in armoede ook echt hiervoor gebruikt worden.
- ook echt bij deze kinderen terecht komt, werkt onze gemeente al samen met Stichting Leergeld. Ook stichtingen als Jeugdsportfonds, Jeugdcultuurfonds, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job willen we hiervoor inzetten;
- duidelijkheid voor mensen in armoede. Voor hen zijn er verschillende regelingen. Het moet duidelijk zijn waar ze terecht kunnen met vragen hierover én van welke voorzieningen gebruik gemaakt kunnen worden. Om deze reden verdient armoede dan ook een eigen gemeentelijk loket.
Vaak zien we dat oorzaken en gevolgen met elkaar verweven zijn of raken. Wie in armoede leeft, is vaker ongezond. Gezinnen die in armoede leven, hebben vaker een ongezonde levensstijl; kinderen houden hier vaak hun hele leven last van. Gedurende de laatste jaren is het overgewicht bij jongeren tot 18 % toegenomen. Vanuit de leefstijlmonitor van het CBS en RIVM kan men concluderen dat dit percentage nog zal toenemen.
Wij willen:
- levensvaardigheden verhogen door de leermogelijkheden te vergroten van bv. gezond koken, huishouden, klussen e.d.;
- dat de gemeente stimuleert dat de scholen en welzijnsinstellingen de jeugd en hun ouder(s) informeren over het belang van gezonde voeding en bewegen en dat op een manier waarbij zowel de kinderen als hun ouders een gezond perspectief geboden wordt. De kookschool is een goed voorbeeld maar nog niet ieder kind heeft hiervan profijt;
- dat de gemeente de bijdrage aan de voedsel- en kledingbank met 20% verhoogt. We zouden graag zien dat dit extra bedrag voor de voedselbank aan gezonde voeding wordt besteed.
Armoede en schulden staan meedoen in de samenleving vaak in de weg en zet met name kinderen op achterstand. Inmiddels groeit één op de negen kinderen in Nederland op in armoede. Door de coronacrisis is dit aantal alleen maar toegenomen.
We willen dat dit stopt: mensen die in armoede en met schulden leven, verdienen vertrouwen in en perspectief op een beter leven. Als armoede (en schulden) wordt aangepakt voor het ontstaat worden problemen voorkomen. Vroegsignalering en preventie is dus noodzakelijk.
We willen:
- dat de gemeente actief beleid ontwikkelt ter voorkoming van schulden;
- de gemeente alle informatie over schulden en betalingsachterstanden benut en een convenant sluit met instellingen en organisaties zoals de woningcorporatie, energieleveranciers en zorgverzekeraars. Op deze manier kan de gemeente vroegtijdig ingrijpen. Door deze directe en concrete hulp bij schulden, kan juridisering voorkomen worden;
- dat de gemeentelijke organisatie een persoonlijke aanpak met inwoners hanteert als het om schulden gaat. Naast een loket waar men terecht kan, willen we dat een ervaringsdeskundige in dienst wordt genomen. Zij/hij kent en begrijpt de problematiek en kan dus efficiënter de problematieken oppakken;
- dat de gemeente eigen medewerkers schoolt in herkenning, erkenning en acceptatie van mensen met financiële problemen;
- dat er ingezet wordt op laagdrempelige coaching van de financiële huishouding;
- dat de medewerkers van de gemeente en de wijkteams zich inzetten om zeker te stellen dat degenen die het financieel minder hebben de (financiële) ondersteuningsmogelijkheden niet alleen kennen maar ook gebruiken;
- dat een methodiek wordt ontwikkeld waarbij specifiek jongeren met schulden bereikt worden. Het is een gegeven dat jongeren op een andere wijze benaderd dienen te worden dan bv. gezinnen met kinderen. Het is belangrijk dat mensen en organisaties die bij schuldpreventie betrokken zijn, op dezelfde wijze te werk gaan.
Laaggeletterdheid
Bovenstaande onderwerpen (werkloosheid, gezondheid en schulden) zijn vaak met elkaar verbonden. Laaggeletterdheid is vaak mede oorzaak hiervan. In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen laaggeletterd. In Echt-Susteren is naar schatting tussen de 5 en de 8% van de mensen (leeftijd 16-65) laaggeletterd.
Niet goed kunnen lezen en schrijven heeft grote nadelen. Enkele voorbeelden:
van de mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, is de helft werkloos. Ze kunnen gevaar lopen omdat bijvoorbeeld de bijsluiters van medicijnen niet goed gelezen kunnen worden. Ouders die moeite hebben met taal kunnen hun kinderen niet goed voorlezen en minder goed helpen met huiswerk. Daardoor is de kans groot dat hun kinderen ook niet goed leren lezen en schrijven. Formulieren invullen, zoals voor uitkeringen, toeslagen en belastingen is lastig. Ook is het vaak moeilijk om een computer, tablet en telefoon te gebruiken. En tot slot: laaggeletterden zijn drie keer vaker afhankelijk van een uitkering.
We willen:
- investeren in bestrijden van laaggeletterdheid, het loont op korte en lange termijn;
- dat de gemeente eigen medewerkers schoolt in het herkennen signalen m.b.t. laaggeletterdheid en dus de betreffenden kunnen worden uitgenodigd hieraan te werken;
- dat de gemeente het de inwoners gemakkelijk maakt op taalgebied:
– teksten op B1/B2 niveau, ook bij gemeentelijke brieven of mails
– zo weinig mogelijk jargon en afkortingen gebruiken en, indien nodig, woordverklaringen toevoegen
– bij het aanpassen van de website laaggeletterden raadplegen en de teksten laten toetsen
– website voorlezen door een ingesproken stem
– minder doorklikfuncties in de website inbouwen - een ervaringsdeskundige (laaggeletterd) inzetten (en belonen) om gemeentelijke schriftelijke communicatie te toetsen op begrijpbaarheid;
- dat de gemeente aan elke nieuw te schrijven beleidsnotitie een paragraaf laaggeletterdheid toevoegt. Deze dient dan gehanteerd te worden als op dit moment de paragraaf ‘burgerparticipatie’ bij de beleidsstukken beschreven wordt.
Hoe eerder men begint om laaggeletterdheid te voorkomen, hoe beter de resultaten zijn. Kinderen moeten worden uitgedaagd om taal leuk te (gaan) vinden. Dit lukt het best in een leuke en uitdagende omgeving.
Daarom willen we:
- georganiseerde voorleesmomenten in een speelse omgeving (met klimmogelijkheden e.d.);
- in elke kern meerdere minibibliotheken, bv. gecombineerd met de huiskamerstructuren in onze kernen. Hiermee creëren we een plek waar jong en oud zich treft.
Veiligheid
Iedereen verdient een veilige leefomgeving. De gemeente dient er alles aan te doen deze te creëren. Dit gaat van het beperken van overlast tot het zorgen voor goed begaanbare openbare gebieden.
Wij willen:
- effectieve en goede samenwerking tussen BOA’s en politie;
- goede openbare straatverlichting, bij nieuwe plaatsing of vervanging idealiter met sensoren. Verlichting wanneer nodig, besparing wanneer overbodig;
- rolstoeltoegankelijkheid openbare gebieden en gebouwen verbeteren;
- overlast gevende groepen in kaart brengen en handhavend optreden;
- veiligheidscontroles op bedrijventerreinen met aandacht voor brandveiligheid, maar ook om te beoordelen welke mogelijk gevaarlijk stoffen zijn opgeslagen en het doen van ondermijningscontroles;
- stimuleren van digitale buurtpreventie.
Uit onderzoek blijkt daarnaast dat LHBTIQ+ jongeren zich op school niet veilig genoeg voelen om uit te komen voor hun geaardheid. Ook is de kans op suïcide bij deze jongeren veel hoger dan bij hun hetero leeftijdgenoten. Voor ‘roze ouderen’ is de kans op vereenzaming en psychische problemen groter. Er zijn voldoende mogelijkheden om in integraal beleid hier iets aan te doen.
Wij willen:
- dat de gemeente aandacht voor diversiteit in het eigen HRM beleid stimuleert;
- dat de wijkteams en andere 2e-lijnszorg oog hebben voor bedreigingen die te maken hebben met seksuele voorkeur of genderidentiteit en opvang mogelijk maken;
- dat door de gemeente gesubsidieerde organisaties en sportclubs gevraagd worden om rekening te houden met seksuele diversiteit en hen te laten aangeven hoe zij dat doen in een op te stellen antidiscriminatiecode.
Leefbaarheid
Wij vinden dat inwoners van de gemeente Echt-Susteren in hun eigen buurt plezierig moeten kunnen wonen, werken en recreëren. Buurtgenoten behoren gemakkelijk met elkaar in contact te kunnen komen. Er dienen winkels aanwezig te zijn om de dagelijkse boodschappen te kunnen doen. Daarnaast moeten alle kernen goed bereikbaar blijven met openbaar vervoer.
Wij willen:
- meer (functioneel) groen in de wijk en het beter bijhouden van wat er al is. Daarnaast kijken naar uitbreiding van parkjes, wandelpaden, fietspaden, enzovoorts;
- cruciale voorzieningen in de wijken houden;
- het verenigingsleven blijven stimuleren door subsidies en ondersteuning;
- goed beschikbaar openbaar vervoer in alle kernen;
- nadrukkelijker handhaven op APV- en parkeerregels;
- meer geluidwerende maatregelen voor het verminderen van geluidsoverlast van verkeer en bedrijven;
- stimuleringsregelingen voor het behoud van horecagelegenheden voor jong en oud;
- betere interventie op meldingen;
- buurtbemiddeling intensiveren;
- buurtactiviteiten stimuleren bijvoorbeeld in de vorm van subsidies.
Wonen
Een geschikte woning vinden wordt steeds moeilijker en duurder. Goed onderdak is voor iedereen van belang, maar niet meer vanzelfsprekend. De huidige woningmarkt is voor alle lagen van de bevolking een enorme uitdaging. De gemeente moet zorgen voor een goede verdeling van (betaalbare) huur- en koopwoningen in haar kernen.
Wij willen:
- een goede verdeling tussen de bouw van (sociale) huurwoningen, koopwoningen en woningen in de vrije sector waarbij de focus moet liggen op beschikbaarheid van onderdak voor alle lagen van de bevolking;
- ruimte in de omgevingswet voor pilots zoals beleefpark Haverland;
- concepten stimuleren waarin meerdere functies geïntegreerd worden binnen één bestemming: wonen, werken, voedselproductie, natuur, zorg, recreatie;
- kijken naar de mogelijkheden voor het realiseren van appartementen in leegstaande winkel- en bedrijfspanden;
- een betere spreiding huisvesting van statushouders;
- maatregelen om milieubelasting te verlagen stimuleren met subsidie;
- de animo voor tiny-houses onderzoeken en wanneer nodig deze mogelijkheid opnemen in bestemmingsplannen;
- het gebrek aan woningen tegengaan door tijdelijke huisvesting in kernen mogelijk te maken met de vereiste binnen afzienbare tijd te zorgen voor vaste huisvesting.
Milieu, natuur en duurzaamheid
Wij zijn trots op het mooie “Smalste stukje van Nederland”, maar zouden hier ook graag het schoonste en groenste stukje van maken. Voor een goed woongenot is het van belang zorg te dragen voor het milieu, de natuur en verduurzaming. Een prettige leefomgeving is namelijk voor iedereen van belang. Wij vinden het dan ook belangrijk dat de gemeente inzet op duurzaamheid en haar burgers en bedrijven stimuleert hierin mee te doen.
“Onze” natuur promoten
Wat maakt onze gemeente bijzonder? Welke dieren, planten en bomen komen hier voor? Graag willen we de natuur in onze gemeente promoten, zorgen voor natuurbehoud en ontwikkeling en meer functioneel groen dichtbij de inwoners.
Wij willen:
- een Flora en Fauna bundel, een versie voor volwassenen en een voor kinderen. Met onder andere wandel-, fiets- en sportroutes langs bijzondere plekken en leefgebieden;
- pluktuintjes in de kernen waar bijvoorbeeld veldbloemen en verschillende kruiden kunnen worden aangeplant. Deze kleine stukjes openbaar groen kunnen in zelfbeheer door de wijk worden ingedeeld;
- mensen stimuleren hun tuinen te vergroenen in plaats van te verstenen;
de basisscholen ondersteunen in het aanbieden van natuur- en milieueducatie. Bijvoorbeeld door de aanleg van moestuinen en fruitgaarden bij of in de buurt van de school.
Zwerfafval bestrijden
Helaas worden we in onze gemeente nog vaak geconfronteerd met afval in de natuur, maar ook in de wijk. De gemeente heeft als speerpunt het voorkomen en bestrijden van zwerfafval. Laten we van het smalste ook het schoonste stukje Nederland maken. Het aanpakken van zwerfafval begint bij het creëren van bewustwording, het is daarom goed om te laten zien wat afval doet met onze omgeving en natuur.
Wij willen:
- regelmatig opruimacties organiseren;
- meer aandacht voor preventie en onderzoek naar manieren om overtreders beter aan te pakken;
- de basisscholen ondersteunen in educatie over afval in de natuur;
- bewustwordingscampagnes over dit onderwerp in onze gemeente;
- het gebruik van milieuparken buiten de gemeentegrens stimuleren.
Duurzaamheid stimuleren
Duurzame gebiedsontwikkeling is van belang om ook in de toekomst te zorgen voor een gezonde leefomgeving. Onder andere doordat minder neerslag in de grond terecht komt wordt alles de laatste jaren droger en droger. Daarnaast nemen door de klimaatverandering hevige buien juist toe. Het is belangrijk dat het water weer terug de grond in gaat om te zorgen voor een goede balans. De energietransitie is ook een belangrijk item in de komende jaren wat voor de nodige uitdagingen zal zorgen.
Wij willen:
- meer aandacht voor duurzame gebiedsontwikkeling, waarbij ongebruikte (landbouw)grond wordt ingezet voor duurzame ontwikkelingen. Bijvoorbeeld in de vorm van voedselbossen;
- concepten als Beleefpark Haverland stimuleren waarin meerdere functies geïntegreerd worden binnen één bestemming: wonen, werken, voedselproductie, natuur, zorg en recreatie;
- bestaande regelingen promoten voor het afkoppelen van de hemelwaterafvoer van het riool;
- dat verduurzaming van bestaande woningen en bedrijfspanden gestimuleerd wordt;
- de gemeente hierbij het goede voorbeeld moeten geven en daarmee haar inwoners en bedrijven motiveren een steentje bij te dragen;
- dat nieuwe woningen en bedrijven energieneutraal worden gebouwd.
Zorg en Jeugdzorg
Wanneer je ziek wordt wil je jezelf geen zorgen hoeven maken over andere dingen. Daarom is het belangrijk dat de inwoners van Echt-Susteren optimale ondersteuning van de gemeente krijgen op het gebied van zorg. Vroegsignalering en een snelle respons zijn belangrijk om erger te voorkomen. Daarom moeten de inwoners van Echt-Susteren toegang hebben tot duidelijke en transparante informatie van de gemeente. Ook moet er speciale aandacht worden gevestigd op de behoefte aan jeugdzorg binnen onze gemeente.
De middelen die wij als gemeente van het rijk krijgen niet toereikend en gemeenten hebben maar op een beperkt deel van het budget invloed en mogelijkheden voor sturing. Voor de jeugdzorg is het echter van groot belang dat de middelen van het Rijk toereikend zijn. We moeten met deze middelen alles op alles zetten om alle jongeren binnen de gemeente Echt-Susteren die behoefte hebben aan jeugdzorg, te helpen.
Wij willen:
- meer duidelijkheid betreffende de toegang tot jeugdzorg. De gemeente moet erin voorzien dat de jongeren en ouders die gebruik maken van jeugdzorg of jeugdzorg aanvragen, makkelijker toegang hebben tot de juiste informatie via de gemeentewebsite en andere kanalen. Ook moet het duidelijk zijn met welke zorgaanbieders de gemeente een contract heeft;
- dat jonge mantelzorgers meer waardering krijgen. Deze jongeren hebben het al zwaar genoeg en daarom willen wij hen belonen met een volwaardig mantelzorgcompliment. Omdat zij vaak niet de ruimte hebben voor een bijbaantje willen we dat zij de maatschappelijk actief bonus van €250 ontvangen;
- dat de toegang tot jeugdzorg wordt verbeterd en de lange wachttijden gehalveerd;
- dat de administratieve druk op zorgverleners verlicht wordt;
- dat onze inwoners snelle en duidelijke toegang moeten hebben tot informatie over de WMO en over de voorzieningen waar zij recht op hebben. Toegang tot de voorzieningen binnen de WMO moeten eenvoudig en duidelijk gecommuniceerd worden;
- ervoor zorgen dat iedereen in onze gemeente goed verzekerd is immers de zorg wordt steeds duurder, zeker wanneer je er veel van nodig hebt. Wij willen de toegang tot deze polis vergroten door alle mensen met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum toegang te bieden tot deze polissen.
Sport en Cultuur
Onze gemeente is een levendige gemeente en heeft veel te bieden. Om onze kernen en inwoners gezond en bruisend te houden is sport en cultuur enorm belangrijk. Het versterkt de binding van onze inwoners met onze gemeente, maar het zorgt ook voor verbinding onder elkaar. De gemeente moet ervoor zorgen dat onze verenigingen binnen alle kernen van de gemeente goed worden ondersteund.
Wij willen:
- aanleg van extra ontmoetingsplekken voor jongeren zoals het skatepark in Echt en Haaze in Susteren;
- ondersteuning van verenigingen door besturen te helpen met nieuwe wetgeving en financiën;
- functionele en betaalbare buiten- en binnenruimte(s) waar verenigingen gebruik van kunnen maken buiten hun eigen ruimtes. Voorbeelden zijn natuur kampeerplaatsen en binnenruimtes die voldoen aan de vraag van verenigingen daar waar het gaat om opslag of langdurige werkzaamheden, enz.
- aandacht voor regionale cultuur op scholen. Waarbij er een breed aanbod van regionale makers kan worden gepresenteerd, die meerdere cultuurvelden vertegenwoordigen zoals beeldende kunst, muziek, theater, film, enz.;
- een (pop)podium en uitgaansgelegenheden voor jeugd en jongeren stimuleren. Jongeren hebben een plek nodig om zich te uiten. De gemeente dient wensen van de jeugd serieus te nemen en te faciliteren;
- het muziekonderwijs verbreden en uitbreiden met moderne methodes;
- dat de gemeente zorgt dat jongeren de ruimte krijgen om zich op hun eigen manier te ontwikkelen. Verenigingen en scholen moeten ondersteund worden zodat zij de ruimte krijgen om jongeren te enthousiasmeren en te activeren op een wijze die de jongeren leuk vinden. Dus niet persé de verplichte blokfluit e.d.
- extra inzet om jeugd en jongeren binnen gezinnen met lage inkomens te helpen te kunnen meedoen binnen sport en cultuur. Niet alleen willen wij dit bereiken via Stichting Leergeld, maar ook via grotere initiatieven zoals “Meedoen in Limburg” van Jeugdfonds Sport en Cultuur. Gemeente en verenigingen moeten samenwerken om deze initiatieven van de grond te krijgen zodat sport en cultuur voor iedereen is;
- stimuleren dat jongeren participeren en zich kunnen ontwikkelen binnen onze gemeente. Jongeren die zich bijzonder inzetten binnen onze gemeente verdienen het om gewaardeerd te worden. Daarom willen wij een jeugdlintje introduceren voor jongeren tussen de 15 en de 23 jaar die zich als vrijwilliger inzetten voor een vereniging, omgeving, of doelgroep;
- dat de mogelijkheid gecreëerd wordt aandacht te vragen en steun te betuigen door te vlaggen bij landelijke (herdenkings)momenten zoals Veteranendag, Keti-Koti, Coming Out Day, carnaval enz., aan de buitenzijde van het gemeentehuis.
Tot slot:
Wat er ook gebeurt in onze gemeente, het valt en staat met communicatie met en naar de burger.
Communicatie gaat verder dan een (nieuwe) website en een artikel in ’t Waekblaad.
De communicatie dient helder en begrijpelijk te zijn en vooral de status van de informatie van de betreffende informatie en communicatie moet duidelijk zijn voor iedereen.
Uiteindelijk vormen we allemaal samen onze gemeente.