Lezen is leuk en belangrijk!

5 september 2021

En dus hebben we een minibieb geplaatst.
De week van 6-12 september is de Week van Lezen en Schrijven en woensdag 8 september is de dag Wereldalfabetiseringsdag. Uit onderzoek blijkt dat in Echt-Susteren naar schatting 5% van de beroepsbevolking (16 – 65 jaar) moeite heeft met taal en dus laaggeletterd is.

We willen de mensen uitdagen en uitnodigen te gaan lezen en zo aandacht vragen voor de problematiek.

Een minibieb lost het probleem van de laaggeletterdheid niet zomaar op. Maar als kinderen en volwassenen ontdekken dat (veel en gratis) lezen ook leuk is, is vaak de eerste stap ter voorkoming of afname van laaggeletterheid gezet.
Laaggeletterdheid staat niet op zichzelf, vaak zie je dat mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, langer in armoede leven, vaker problematische schulden hebben, moeite hebben met het vinden en behouden van werk, en vaak minder gezond zijn. Men loopt daarmee vaak niet te koop, vaak schaamt men zich er voor maar ook wordt het vaak zelf niet zo ervaren en weet men niet dat er via de gemeente hulp is om deze basisvaardigheden te verbeteren.
Het systeem van de minibieb is erg eenvoudig: je brengt een boek en je neemt een boek; eigenlijk gewoon een ruil dus. De PvdA mini-bieb is te vinden op het Raadhuisplein te Susteren, onder de boom dicht bij huisnummer 7.